Laatst kwam er een vriendinnetje bij me langs, onder het mom van ‘ik weet nog niet eens waar je nu woont’ (aangezien ik eind vorig jaar ben verhuisd). Ik gaf haar een rondleiding door ons appartement en toen ik de badkamer liet zien zei ze: ‘Waar zijn al jouw spulletjes?’ Ik moest lachen, want ze kent mij maar al te goed en ik zei:  ‘Alles de deur uit gedaan.’

Waarop zij antwoordde: ‘ECHT? Hu niks voor jou dat je al je make-upjes en dingen de deur uit doet.’

En zo zei een huisgenootje van me een paar jaar geleden: ‘Als ik iets nodig heb voor mijn haar, make-up of crèmepjes dan moet ik bij jou zijn. Jij hebt echt alles!’

Van vijf soorten bodymilk met allemaal een andere geur, tot verschillende setjes oogschaduw en nagellakjes in wel 25 kleuren: ik heb ze voor een groot deel de deur uit gedaan. Waarom? Omdat ik de helft nooit gebruik of gebruikt heb én omdat er uiteindelijk, in de reguliere producten, allemaal ‘troep’ zit.

Om bij het eerste maar even te beginnen: dat consuminderen vind ik een bijzonder mooie trend/hype. We blijven maar kopen en uiteindelijk gebruiken we het nooit. Herken je dat, dat hebberige? Ik heb me er vaak zat schuldig aan gemaakt. En uiteindelijk; wat heb je nu ECHT nodig als je eens kritisch kijkt. Veel minder dan je denkt. Of dat je WIL denken.

En daarnaast, de troep die erin zit. We eten het niet op, nee dat is levensgevaarlijk, maar we smeren het wel op onze huid… Beetje gek toch, als je erbij nadenkt? Denk je nu: Anouk, waar heb je het over tell me more! Hier heb ik een lijstje waarin je deze stoffen kan terugvinden.

Dus na het kritisch weggooien (en uiteindelijk ook opmaken van de huidige producten) ben ik andere producten gaan kopen. Zo gebruik ik nu shampoo van John Masters Organic, gezichtsreiniging van Dr. Hauschka en op mijn lippen smeer ik RMS Beauty. Maar ook mijn tandpasta, deodorant en (hand)zeep zijn langs Anouk’s keuringsdienst gekomen.

En dit voelt goed. Niet alleen omdat ik nu veel minder spulletjes heb, (dat anders alleen maar bewaard bleef met als motto: misschien ooit, dat ik dit nog ga gebruiken, als… – je kent het wel) maar ook om echte goede producten te hebben die ergens voor staan. Stapje voor stapje ben ik alles aan het vervangen. Mijn volgende stap is: mijn mascara. Maar eerst even kijken welke er een beetje goed uit de test komen.

Staan jullie weleens stil bij wat jullie op je gezicht smeren? Of hebben jullie producten die jullie heerlijk vinden en waar geen ‘troep’ in zit? Sharing is caring

LIEFS