Waarschijnlijk is het je de laatste tijd niet ontgaan dat er steeds meer verhalen over vlees in de rondte gaan. Vlees eten zou slecht zijn voor het milieu, slecht zijn voor je lichaam en niet te vergeten is het ook ‘niet zo leuk’ voor de diertjes.

Vandaag wil ik graag delen waarom ik minder tot geen vlees eet (en andere dierlijke producten) en welke documentaires echt aanraders zijn zodat je meer te weten komt over het eten van vlees in combinatie met het milieu en je lichaam. Maar allereerst ga ik even terug naar zo’n 15 jaar geleden…

Kleine, vega Anouk
Op mijn tiende zag ik op televisie hoe kippen werden geslacht. Ze hingen levend, ondersteboven aan een lopende band geval en ik zag hoe ze hun kopjes nog heen en weer bewogen, alsof ze vroegen: ‘he, wat gaat er nu gebeuren?’ Gelukkig voor de mini Anouk, heb ik dit programma niet helemaal afgekeken. Wel besloot ik vanaf die dag vegetariër te worden. Mijn moeder kocht alternatieven voor vlees en dit vond ik best prima smaken.

Maar toen we op een avond gingen bbq’en kon ik het toch niet laten om vlees te eten.

Mijn vega periode stopte daarna eigenlijk ook meteen. Ik denk dat ik het twee maanden heb ‘volgehouden’.

Tot zover mijn eerste ervaring met het ‘niet vlees eten’.

Onderzoek naar het eten van vlees
Toen ik ziek werd nam ik mijn eetpatroon nog eens uitgebreid onder de loep. In eerste instantie leerde ik veel van mijn coach, door haar werd ik geprikkeld om zelf ook maar eens op onderzoek uit te gaan. Naast de boeken die ik heb aangeschaft, ben ik ook veel documentaires gaan kijken (thanks to Netflix).

Hieronder vind je een lijstje met docu’s die ik zeker aanraad om te kijken.

Ik ga niemand vertellen wat ie wel of niet moet eten. Maar het is het zeker waard om hier zelf iets meer over te weten te komen want het verandert zeker je inzicht over het eten van vlees. Ik doe een klein gokje dat dit je (vlees)eetpatroon best een beetje kan veranderen.

Cowspiracy
Misschien wel de meest bekende van dit rijtje. In dit verhaal onderzoekt een milieuactivist de oplossingen naar milieuproblemen. Hoe kunnen we duurzamer met deze planeet omgaan? Volgens deze milieuactivist is de veehouderij de grote boosdoener. Wat ik vooral schokkend vond, is hoe (milieu)organisaties met deze informatie omgaan. Daarnaast kom je ook te weten hoeveel water er nodig is om voor jou een stukje vlees op tafel te zetten…

Food choices
Hoe maak je de beste keuzes als het gaat om voeding? Er is zoveel te koop en er wordt zoveel gezegd. De ene keer moet je geen koolhydraten eten, de andere keer juist wel… Deze docu bevat als het ware verschillende hoofdstukjes waar ze elk stukje kort maar lang genoeg, uitleggen. In de docu gaan ze in op het milieu, verschillende diëten, supplementen, maar ook op doctoren en ziektes (waaronder kanker). Dit is zeker een aanrader om mee te beginnen als je van veel verschillende subonderwerpen in de voedselindustrie iets wil weten, het geeft je heel veel inzicht.

Forks over knives
Deze heb ik volgens mij als eerste gezien. Het gaat over ziektes die in bepaalde gebieden van de wereld heel veel voorkomen en in sommige gebieden weer heel weinig, en dan gaat het vooral over kanker en hart- en vaatziekten. Twee cardiologen zijn aan het woord, zij hebben jaren onderzoek gedaan. Deze docu vertelt je wat vlees en zuivel voor je lichaam doen. Het gaf mij zeker de doorslag om minder tot geen dierlijke producten te eten. Maar ook hoe je af kan komen van je (vele) medicijnen door anders te gaan eten. Echt een eyeopener!

Zo. Eerst maar even deze drie om mee te beginnen.

En… eet ik nu nog dierlijke producten?
De eerste tijd na mijn herstel at ik best wel strikt; veel groente en fruit, en weinig tot geen dierlijke producten (en suiker). Dit voelde goed voor mijn lichaam. Nu, twee jaar later, is mijn voedingspatroon niet veel veranderd voor wat er daadwerkelijk mijn mond in gaat, maar ben ik er wel soepeler in geworden.

Ik ben veel minder ‘streng’ voor mezelf en het voelt nu echt als een lifestyle waar ik geen moeite voor hoef te doen.

Onder andere bovenstaande docu’s waren voor mij een extra stimulans om door te gaan met dit voedingspatroon. En natuurlijk merk je dat er in je lichaam ook het één en ander gebeurt. Ik merk vooral dat ik veel energie heb en dat mijn lichaam erg blij wordt van het eten dat ik nu eet (doei opgeblazen buik!). Door dit eetpatroon kan ik veel eten, honger ik mezelf niet uit (integendeel), blijf ik gewoon op gewicht (sterker nog, in het begin val je ervan af) en voel ik me super goed!

Als ik wel dierlijke producten eet, zijn het eieren of is het kaas (eigenlijk is kaas echt veel te lekker om te laten staan…). Vaker probeer ik producten van de geit te gebruiken omdat deze producten beter zijn voor je lichaam (dat is weer een ander verhaal). En zo af en toe vis en heeeel soms kip.

Even een ‘grappig’ weetje; een paar weken terug was ik bij de slager (vlees halen voor vriendlief) en ik voelde me daar totaal niet op mijn gemak. Rode/roze hompen vlees voor mijn neus en de vrouw naast me had een lelijke kale hond in haar armen die heel onsmakelijk een stuk vlees naar binnen werkte. Ik werd er gewoon misselijk van (om maar even te laten zien dat het je kijk op vlees ook verandert).

Conclusie: ik eet zo min mogelijk dierlijke producten maar sluit het niet geheel uit.

Misschien denk je na het kijken van bovenstaande docu’s: ‘ik stop meteen met vlees eten’ of misschien besluit je om wat minder vlees te eten. Dat is natuurlijk ook al super! Wat je ook doet, het is allemaal goed. Het gaat er – naar mijn mening – vooral om dat we allemaal een stukje bewuster worden van wat goed is voor ons lichaam, de diertjes en het milieu.

Mocht je nog meer hierover willen weten, just ask me! Ik kan je zeker nog boeken en docu’s aanraden (zoals je ziet, ik kan hier nog uren over typen/praten/discussiëren…) 

LIEFS