Het is alweer december en dat is een mooie maand om eens even stil te staan bij het afgelopen jaar. Maar ook om vooruit te kijken naar volgend jaar (of misschien nog wel verder).

‘Goede voornemens’, wil ik het niet noemen.

Hierbij denk ik altijd aan vrouwen die gaan lijnen en sporten en rond 23 januari de handdoek in de ring gooien en erachter komen dat heel erg streng zijn voor jezelf toch niet werkt. En dan volgend jaar weer opnieuw beginnen.

Terugkijken
Laten we beginnen bij het terugkijken naar het jaar, dit deed ik stiekem altijd al een beetje. Dan bedacht ik me wat er allemaal was gebeurd en concludeerde ik of het een goed jaar was, of wat minder. Dit deed ik dan als ik aan het fietsen was ofzo, zonder er echt bij stil te staan.

Dit jaar doen we het anders. Hoe kijk jij terug op 2016? Wat heb je geleerd? En waar ben je dankbaar voor?

Een groot leermoment kwam voor mij aan het begin van 2016, het begon namelijk vrij heftig (los van dat ik nog aan het herstellen was). Kort gezegd: ik was zeer teleurgesteld in mensen. Gelukkig is niets voor altijd en kan ik zeker zeggen dat ik hiervan heb geleerd. Zoals iedereen kijk ik liever naar wat mooi was aan 2016. Als ik een kleine greep uit de hoogtepunten mag doen, is dat toch wel dat ik de stap heb gezet om te gaan freelancen. Maar ook privé kwam er iets heel leuks, want ik woon sinds kort samen met de allerleukste.

Doelen en dromen
En dan nu even een selectie van de dingen die ik eind 2015 had bedacht. Deze dingen zag ik in 2016 weer voor me: lang haar (natuurlijk dat als eerst), een leuke baan (vorig jaar had ik nooit gedacht dat ik nu zou freelancen) en langzaamaan proberen te daten (klinkt als een gek ‘doel’ maar hier was ik heel bang voor geworden, ik was onzeker over mijn korte haar en wie wil er nu een meisje dat kanker heeft gehad?)

Dat laatste bleek uiteindelijk best mee te vallen 😉  Maar, lieve lezers, laten we naar volgend jaar kijken.

Wat zijn je doelen en dromen voor 2017? Waar word je gelukkig van? Ik denk eigenlijk dat iedereen hierbij zou moeten stilstaan. Om ieder jaar maar gewoon verder te leven hoe je gewend bent, zonder bij het afgelopen jaar stil te staan en hup naar het volgende jaar te gaan, vind ik persoonlijk een beetje zonde. Misschien ook wel omdat ik heb gezien hoe je dromen en doelen zomaar van de baan kunnen worden geschoven omdat je ‘even’ 1,5 jaar ziek bent. Dan komt er echt bij je binnen wat je allemaal met je leven wil doen.

Het hoeven geen mega grote dromen of doelen te zijn. Zolang het maar iets is dat jij echt wil en waar je gelukkig van wordt. 

De kerstvakantie vind ik een mooie gelegenheid om hier wat uitgebreider over na te denken, maar hier alvast een paar van mijn doelen/dromen:

  • Meer lezen;  sinds kort lees ik weer meer, ik heb de smaak aardig te pakken. Ik vind het leuk, ontspannend en ik leer ervan. Zeker iets om in 2017 door te zetten (zie je hoe klein doelen al kunnen zijn ;)?!)
  • Het schrijven van mijn boek; daarvoor lees ik natuurlijk ook, om inspiratie op te doen want ondertussen heb ik het schrijven van mijn boek weer opgepakt. Verder wil ik er nog niet te veel over roepen, eerst maar eens doen.
  • Reizen; YES! Er staat een hele mooie reis voor ons op de planning volgend jaar, iets dat ik voor mijn ziek zijn al wilde doen maar helaas vooruit moest schuiven. Geeft niet want nu kunnen we het samen doen en dat is nog leuker. Volgend jaar is het zover, to be continued.
  • Openstellen voor nieuwe mensen/ontmoetingen; deze vind ik lastiger uit te leggen want het is niet iets wat ik nu niet doe maar soms heb je van die toevallige ontmoetingen die heel leuk blijken te zijn waarvan je dan denkt ‘wat toevallig dat wij elkaar zijn tegenkomen!’ Uiteindelijk is dit helemaal niet toevallig want ik geloof dat deze ontmoetingen niet zonder reden zijn. Openstaan voor nieuwe mensen vind ik een mooie in dit rijtje.
  • Meer yoga en meditatie; goed voor je lichaam en je geest. Deze enthousiasteling heeft dat zo nu en dan nodig.
  • Spaans leren; dit stond al op mijn bucket list toen ik 16 was. En ja, het gaat steeds beter. Volgend jaar wil ik (of eigenlijk we) het nog meer oefenen zodat we tijdens onze reis kunnen praten met de lokale bevolking. Nu al zin in!

Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie doelen en dromen en natuurlijk ook waarom. Sharing is caring. Voor jezelf bewaren mag natuurlijk ook!