Ja ja, de januari maand is begonnen. Heb je nog teruggekeken op het jaar 2016? En wat ben je van plan in 2017?

Om 2017 fris te starten heb ik sinds vorig jaar besloten om ieder jaar de eerste maand zonder alcohol door te brengen. Dit jaar doet Hij ook mee, wel zo gezellig!

Waarom een volle maand zonder alcohol? Dat ene wijntje of biertje op die verjaardag kan toch wel?

Dat vraag je jezelf waarschijnlijk af. Wij keken ook in onze agenda en zagen in januari al een paar gelegenheden langskomen waarvan we toch eigenlijk wel een drankje wilden drinken. Maar zo is er iedere maand natuurlijk wel iets te vieren. Juist omdat je je lichaam een hele maand geen alcohol geeft, kan je lichaam andere gifstoffen opruimen waar meestal geen tijd voor is (eerst moet de alcohol nog verwerkt worden!). Drink je dan toch 1 drankje (het lijkt zo onschuldig) dan kun je praktisch weer opnieuw beginnen. Beetje zonde toch? Daarom echt: een volle maand (of nog beter, 40 dagen) geen alcohol.

Maar welke voordelen heeft een maand geen alcohol drinken nog meer?

– Je huid gaat ervan stralen;
– Je krijgt meer energie;
– Je voelt je mentaal en lichamelijk sterker;
– Je valt af;
– Het bespaart geld (en eventuele katers);
– Je slaapt beter. 

En dan… hoe houd je het vol? Tips!

Doe het samen; Zo kun je elkaar motiveren en wordt het een stuk leuker.
Spreek het uit; Je hoeft het echt niet van de daken te schreeuwen maar het is toch wel handig als enkele familieleden/vrienden tijdens een verjaardag op de hoogte zijn van je alcohol loze maand.
Wees duidelijk; Wil je dit echt een maand volhouden, wees dan echt duidelijk naar je omgeving. Ze hoeven je niet over te halen voor een drankje, integendeel: het is juist fijn als de mensen om je heen het makkelijker maken. Nee is dus ook echt nee.
Kom eerder langs en ga eerder naar huis; Dit hoeft niet altijd maar als je het nog lastig vindt, kan deze tip het je wat makkelijker maken. Ga je vroeg naar een feestje/verjaardag dan wordt er minder alcohol geschonken en zijn mensen nog nuchter. Hoe later je komt, hoe meer alcohol. Zo ga je wel naar de gelegenheid en maak je het jezelf wat makkelijker om alcohol te laten staan.

Jippie, je hebt het volgehouden!

Het is goed om tijdens deze maand erbij stil te staan welke rol alcohol nu eigenlijk in je leven speelt. Heb je alcohol echt gemist? En als je het miste, was het dan de smaak of het idee dat iedereen op dat feestje alcohol drinkt behalve jij. Is het een gewoonte van je en ga je na deze maand bewuster alcohol drinken? Het zijn zomaar wat vragen die me te binnen schieten en die ikzelf reuze interessant vind om mezelf (en aan jou) te stellen. Vooral het sociale aspect interesseert me enorm.

Persoonlijke reden; waarom ik dit doe

Losstaand van de bovenstaande voordelen heb ik ongeveer een jaar geleden zelf ondervonden waarom ik nu minder alcohol drink en een alcoholvrije januari wil inlassen. Ruim een half jaar na mijn chemo’s had ik een feestje waar ik heel veel (te veel) had gedronken. Stukken van de avond wist ik niet meer, een paar keer van mijn fiets gedonderd en foute zoenpartijen. Agh ja, wie is er niet groot mee geworden? Maar van deze avond had ik drie! dagen een flinke kater en ik kon alleen maar op de bank liggen. Ik besefte: ‘Jeetje wat een ***spul is die chemo dat ik daar nog steeds zoveel van voel’, en ‘Wat een ***spul is alcohol eigenlijk…’ Dit feestje was stiekem een poging om tijdelijk te ontsnappen aan mijn eigen leven, maar uiteindelijk los je er natuurlijk niets mee op. Op dat moment was mijn lichaam heel kwetsbaar en merkte ik wat alcohol allemaal deed. Herstellen hielp niet met dit goedje. Mijn motivatie om geen, – en daarna minder –  alcohol te drinken was en is dus erg groot.

Ik ben erg benieuwd of jullie je aan een alcohol loze maand wagen en welke redenen jullie daarvoor hebben.

Ik moet zeggen, door dit te schrijven, geeft het me ook extra motivatie om toch niet gezellig één glaasje te drinken tijdens deze maand.